בניין פלאטאיירון – Flatiron Building בניו יורק

בניין פלאטאיירון – Flatiron Building בניו יורק

Flatiron Building

עזרה עם תכנון החופשה בניו יורק?

בניין פלאטאיירון – Flatiron Building בניו יורק

המבנה שישדרג לכם את הפיד

מה משותף לבניינים אייקוניים בניו יורק וללוקיישן צילום מושלם לאינסטגרם? בניין פלאטאיירון, כמובן!
בואו נודה באמת – כולנו חולמים על תמונה מהממת בלב מנהטן, עם רקע שמשלב היסטוריה, סטייל ואווירה ניו-יורקית שלא רואים כל יום. בדיוק בשביל זה יש את פלאטאיירון (Flatiron Building)  אחד המבנים הכי מזוהים עם העיר, שגם אם לא שמעתם עליו בשמו, בטוח ראיתם אותו בסרטים, סדרות או שגללתם אותו בפיד.

צורת המשולש שלו? גאונות אדריכלית.
המיקום שלו? מושלם.
והאווירה? ניו יורק במיטבה.

אז אם אתם מחפשים יעד שהוא גם פיסת היסטוריה וגם לוקיישן לצילום בלתי נשכח – פלאטאיירון הוא הכתובת שלכם. תתכוננו לעצור רגע את המרוץ המטורף של העיר, להרים מבט למעלה ולהגיד: "וואו, זה באמת מרשים!".

רוצים לדעת למה הוא נראה ככה? איפה הכי כדאי להצטלם לידו? ואיך משלבים את הביקור בו כחלק מסיור שווה באזור? אנחנו כאן עם כל התשובות – בואו נתחיל!

בניין פלאטאיירון- על מה כל הרעש?

בניין פלאטאיירון (Flatiron Building) הוא אחד המבנים המפורסמים והמזוהים ביותר בניו יורק – לא רק בגלל העיצוב יוצא הדופן שלו, אלא גם בזכות ההיסטוריה הארוכה שלו והאזור הסואן שבו הוא ממוקם. מדובר בגורד שחקים בן 22 קומות שנבנה בשנת 1902 וממוקם בפינת הרחובות ברודוויי והשדרה החמישית, בלב שכונת פלאטאיירון (שנקראת על שמו).

הבניין קיבל את שמו בגלל הצורה המשולשת שלו, שמזכירה מגהץ ישן ("Flatiron" באנגלית). צורתו הלא שגרתית נובעת מהמיקום הייחודי שבו הוא נבנה – על קרקע משולשת שנמצאת במפגש של כמה רחובות מרכזיים. עיצובו החדשני הפך אותו לאחד הבניינים הראשונים בעולם שנבנו עם שלד פלדה, מה שאפשר את גובהו המרשים ואת המבנה הצר והמשולש שלו.

היום, הבניין הוא מוקד עניין תיירותי פופולארי במיוחד, ומסביבו תמצאו שלל נקודות צילום נהדרות, פארקים קטנים, מסעדות ובתי קפה אופנתיים. למרות שהוא לא פתוח לקהל הרחב לביקור בתוך הבניין, ביקור בסביבתו הוא חובה למי שמטייל בניו יורק ורוצה לספוג את האווירה האורבנית של העיר.

Flatiron Building
בניין פלאטאיירון- ציפור משונה בנוף העירוני של ניו יורק

סיפורו ההיסטורי של הבניין–מגהץ שהפך לסמלה של ניו יורק

דמיינו את ניו יורק של תחילת המאה ה-20. הרחובות מלאים בסוסים ועגלות, גורדי שחקים רק מתחילים לטפס אל השמיים, ותושבי העיר צמאים למשהו חדשני ומסעיר שיסמל את העידן המודרני. ואז, בשנת 1902, מגיע בניין שלא דומה לשום דבר אחר: בניין פלאטאיירון – יצירה אדריכלית נועזת שנראתה כמו מגהץ ענק שננעץ בלב מנהטן.

הכול התחיל עם דניאל ברנהם (Daniel Burnham) , אחד האדריכלים הנחשבים ביותר באותה תקופה. כשהוא קיבל את המשימה לעצב בניין במפגש הרחובות ברודוויי והשדרה החמישית – על שטח משולש וקטן – הוא הבין שזו לא הולכת להיות משימה פשוטה. רוב האדריכלים היו מתייאשים מהמיקום המורכב, אבל ברנהם ראה בזה הזדמנות ליצור משהו נועז, ייחודי ובלתי נשכח.

המבנה תוכנן בסגנון בוז-ארט (Beaux-Arts), סגנון אירופאי קלאסי עם אלמנטים מפוארים, אבל הצורה הייתה חדשנית לגמרי: בניין בגובה 22 קומות, בצורת משולש צר במיוחד, עם חזית צרה ברוחב של פחות משני מטרים.

כשהבניין הושלם, הוא עורר סערה בעיר – חלק חשבו שהוא הישג הנדסי מדהים, ואחרים לעגו לו וכינו אותו "הבניין המטופש" או "הבניין שייפול עם הרוח הראשונה". 

אבל אם יש משהו שהפלאטאיירון הפך למפורסם בזכותו, זה דווקא הרוחות החזקות שנשבו סביבו. בגלל צורתו הצרה, הרוחות באזור התעצמו ויצרו מערבולות שהיו מעיפות כובעים ובעיקר מפתיעות את הולכי הרגל.

הבניין שהגדיר את קו הרקיע של ניו יורק

בניין פלאטאיירון הפך במהרה לאחד הסמלים של ניו יורק. צורתו יוצאת הדופן גרמה לו לבלוט בקו הרקיע של מנהטן, והוא הופיע בכמות בלתי נגמרת של ציורים, גלויות ותמונות אמנותיות.

אחד הצילומים המפורסמים ביותר של הבניין הוא של הצלם אלפרד שטיגליץ (Alfred Stieglitz),  שהפך את הבניין למוקד של תנועת האמנות המודרנית בתחילת המאה ה-20. דרך עדשתו של שטיגליץ, הבניין לא היה סתם בניין – הוא הפך לסמל של כוח, חדשנות ואלגנטיות אורבנית.

שינויים לאורך השנים

במהלך השנים, בניין פלאטאיירון עבר שינויים ושיפוצים רבים, אך הוא מעולם לא איבד את קסמו הייחודי. בתחילה הוא שימש כבית משרדים עבור חברות ביטוח, וכיום הוא משמש כמשרדיה של חברת נדל"ן גדולה, אך עדיין נשאר אחד המקומות המצולמים ביותר בניו יורק.

בשנת 1966 הוכרז הבניין כאתר היסטורי רשמי של ניו יורק, ובשנת 1979 הוא נכנס לרשימת האתרים ההיסטוריים הלאומיים של ארצות הברית.

הפלאטאיירון היום – אייקון עולמי

יותר מ-120 שנה לאחר שנבנה, בניין פלאטאיירון ממשיך להיות מוקד עלייה לרגל לתיירים מכל רחבי העולם. הוא מופיע בסרטים, סדרות טלוויזיה ופרסומות, ומשמש כתפאורה טבעית לשלל תמונות אינסטגרם.

אז בפעם הבאה שאתם בניו יורק, כשאתם עומדים מול הבניין הייחודי הזה, תזכרו שלא מדובר רק בעוד מבנה יפה. זהו סיפור על חזון, אומץ ויצירתיות – סיפורה של ניו יורק עצמה.

חשיבותו האדריכלית של הבניין ההיסטורי

בניין פלאטאיירון לא רק שהוא אחד מאתרי התיירות המוכרים והפופולריים בניו יורק, אלא גם יצירת אדריכלות פורצת דרך ששינתה את פני העיר ואדריכלות המגדלים כולה. בעיצובו החדשני והייחודי, הוא נחשב לאחד מהמבנים הראשונים שמימשו את המהפכה האדריכלית של תחילת המאה ה-20, כשהטכנולוגיה החדשה של שלדי פלדה אפשרה את יצירתו של גורד שחקים כה גבוה בצורתו יוצאת הדופן.

הבניין הראשון שנבנה משלד פלדה

הבנייה של פלאטאיירון שברעה את הגבולות של אדריכלות גורדי השחקים באותה תקופה. על אף שמבנים עם שלד פלדה כבר היו קיימים, בניין פלאטאיירון היה אחד מהראשונים שהדגימו את השימוש בטכנולוגיה זו באופן נרחב. בכך, הוא לא רק שהיה אחד המבנים הגבוהים ביותר של זמנו, אלא גם הראשון להשתמש בשלד פלדה בצורה כזו שהפכה את הבניין לאפשרי במבנה הצר והחד-פעמי שלו. זהו פריצת דרך שהפכה את המגדלים הגבוהים לאפשריים במרכז הערים הגדולות, וכך פתח את הדרך להקמת גורדי שחקים נוספים בניו יורק ובעולם.

הצורה המשולשת – פתרון יצירתי לאתגר המיקום

האתגר האדריכלי של בניית מבנה במפגש של שלושה רחובות – וברחוב הצפוף ביותר בעיר – הוביל את ברנהם, האדריכל המוביל של הבניין, להמצאה של צורת המשולש. המבנה צר במיוחד, אך בגובה של 22 קומות, מה שמאפשר בנייה על שטח קטן אך גם מקנה לו את המראה הייחודי. הצורה הזו לא רק שהיא פתרה את אתגר המיקום, אלא גם הפכה את הבניין לאחד המבנים המוכרים ביותר בעולם.

השפעתו על האדריכלות של ניו יורק

בניין פלאטאיירון סימן את תחילתה של תקופה חדשה בנייה בניו יורק – תקופה שבה גובה ומבני פלדה הפכו לנורמה. הבניין היה סמל לאדריכלות חדשנית שהובילה את העיר להתרומם אל השמים. השימוש בטכנולוגיה של שלד פלדה עשה את הבניין לא רק יציב אלא גם קל יותר לבנייה, מה שאיפשר לבנות גורדי שחקים נוספים בעיר עם אתגרים דומים.

בניין פלאטאיירון גם העניק השראה לאדריכלים אחרים, במיוחד בקנה מידה גדול, כשם שבניינים כמו האמפייר סטייט בילדינג מאוחר יותר לקחו השראה מהתכנון המודרני של הבניין והפופולריות שלו.

אבן דרך במעבר מהעיר המסורתית לעיר המודרנית

בניין פלאטאיירון הוא גם סמל של המעבר בין הערים הישנות שהיו בנויים בעיקר מקומות מסחר נמוכות לבין הערים המודרניות והמתפתחות, שבנו גורדי שחקים גבוהים, אשר היו תוצאה ישירה של החידושים בטכנולוגיית הבנייה וההנדסה. הבניין לא רק שסימל את עידן המודרניות בעיר, אלא גם את מהירות הצמיחה וההתרחבות של ניו יורק במאה ה-20.

לסיכום, בניין פלאטאיירון הוא הישג אדריכלי פורץ דרך שהשפיע באופן ניכר על תחום הבנייה, לא רק בניו יורק, אלא גם בעולם כולו. זהו מבנה שהפך לאבן דרך בהיסטוריה האדריכלית של הערים הגדולות, ושימש כמודל להשראה עבור בניינים רבים שנבנו בעקבותיו.

מה לעשות בביקור בבניין פלאטאיירון

בניין פלאטאיירון הוא לא רק יצירת אמנות אדריכלית – מדובר גם במוקד תיירותי מושלם שמספק חוויות רבות סביבו. אם אתם מתכננים לבקר באזור, הנה כמה דברים שכדאי לעשות כדי להפיק את המרב מהביקור שלכם:

הצטלמו מול הבניין

אין ביקור בניו יורק שלם בלי תמונה מול הפלאטאיירון! הבניין, עם הצורתו המשולשת הייחודית, הופך אותו למוקד צילום נהדר. המקום המושלם לצילום נמצא בפינת הרחובות ברודוויי והשדרה החמישית, שם תוכלו להראות את הגורד שחקים והרחוב הסואן מאחוריכם. אל תשכחו לצלם תמונה גם תוך כדי הליכה ברחוב, כדי להציג את הבניין במלוא תפארתו.

חפשו את הרוחות החזקות

פלאטאיירון ידוע גם בזכות הרוחות החזקות שנשבות סביבו. אם אתם מבקרים ביום עם רוח חזקה, זה הזמן לחוות את אחת התופעות הניו-יורקיות הידועות – הרוחות שמנשבות במהירות ומשפיעות על כל מה שנמצא בקרבת מקום. אנשים נהגו לעמוד בפינת הרחוב ה-23 כדי לצפות בהשפעת הרוחות על העוברים והשבים, אז אם אתם חובבי אגדות עירוניות – זו חוויה שווה!

עם מה לשלב את הביקור בבניין פלאטאיירון?

בניין פלאטאיירון ממוקם בלב אזור פועם ומעניין במנהטן, ויש סביבו הרבה מה לראות ולעשות. הנה כמה רעיונות מצוינים לשילוב הביקור במקום עם אטרקציות נוספות:

פארק מדיסון סקוור (Madison Square Park)

ברגע שתסיימו את הביקור בבניין פלאטאיירון, תוכלו להמשיך את היום בפארק היפהפה שנמצא ממש ליד. כאן תמצאו אזור ירוק עם מזרקות, פסלים, שולחנות ומקומות ישיבה. הפארק הוא מקום מצוין להירגע ולהנות מקפה טוב או פיקניק קל. אל תשכחו לבקר ב-Shake Shack,  הממוקם סמוך לפארק, שם תוכלו להנות מהמבורגר ניו-יורקי אמיתי.

כיכר יוניון סקוור (Union Square)

לא רחוק משם נמצא כיכר יוניון סקוור, עוד אחד מאזורי הלב של ניו יורק. הכיכר מוקפת בחנויות, מסעדות ובתי קפה. זהו מקום מצוין להסתובב ולהתפלא מהמגוון הרחב של סחורות שמיוצרות ונתפסות ברחוב – כולל דוכנים של ספרים, פרחים, ושוק איכרים עם מוצרים טריים ואורגניים.

הספרייה הציבורית של ניו יורק  (New York Public Library)

במרחק הליכה מהבניין, תמצאו את הספרייה הציבורית של ניו יורק – בניין מפואר עם ארכיטקטורה מרהיבה. לא רק שהיא מקום מעולה לשוטט ולהתפעם, אלא גם סביבתה שקטה ומרגיעה. אם יש לכם זמן, כדאי לקחת סיור מודרך ולהכיר את ההיסטוריה של המקום.

סיור בשוק צ'לסי  (Chelsea Market)

אם אתם אוהבים אוכל ותרבות שוק, שוק צ'לסי הוא מקום נהדר לשלב את הביקור בבניין פלאטאיירון. כאן תמצאו שוק מקורה עם דוכנים למאכלים מקומיים ועולמיים- מאפים, בשר, גבינות, ושוקולדים, ואווירה קסומה שמתאימה לסיום יום מלא חוויות בניו יורק.

מיקום ודרכי הגעה לבניין פלאטאיירון

בניין פלאטאיירון ממוקם בלב העיר ניו יורק, במפגש של רחוב ברודוויי עם השדרה החמישית. זהו אחד האזורים הסואנים ביותר בעיר, במרכז מנהטן, שנמצא בין אזור גריניץ' וילג' והסוהו בצד אחד, ובין אזור הגראנד סנטרל והפארק הוולינגטון בצד השני.

כתובת:
Flatiron Building, 175 5th Ave, New York, NY 10010

איך להגיע לבניין פלאטאיירון

באמצעות סאבווי: הדרך הנוחה ביותר להגיע לבניין פלאטאיירון היא באמצעות תחנות מטרו קרובות. הנה כמה אפשרויות:

תחנת 23rd Street (F) – תחנה זו נמצאת במרחק הליכה קצר מהבניין, כ-5 דקות.

תחנת 14th Street-Union Square (4, 5, 6, L ו-NQR) – תחנה זו נמצאת גם כן במרחק של כ-10 דקות הליכה מהבניין.

תחנת 28th Street (R ו-W) – גם היא קרובה מאוד וממוקמת במרחק הליכה של כ-5 דקות.

במונית או באובר: אם אתם מעדיפים להגיע בכיוון ישיר, תוכלו לקחת מונית או אובר אל הבניין. המיקום במרכז העיר יחסית נגיש, כך שתוכלו למצוא שירותי נסיעה בקלות. הדרך תוקפת את האזור בתנועה די אינטנסיבית, אך הוא בהחלט יעד נגיש.

בהליכה: אם אתם כבר נמצאים באזור מרכזי אחר במנהטן, כדאי לקחת סיבוב רגלי. התהלכות לאורך רחוב ברודוויי והשדרה החמישית תספק לכם חוויה אורבנית עוצמתית. הבניין ממוקם באחד המקומות האייקוניים ביותר בעיר, והליכה בו היא דרך נהדרת לחוות את ניו יורק בצורה הכי אותנטית.

באוטובוס: אפשר גם להשתמש באוטובוסים של העיר כדי להגיע לפלאטאיירון. קווים כמו M1, M2, M3  עוצרים בקרבת מקום. כדאי לבדוק מראש את הקווים שמגיעים לשדרה החמישית ותחנת 23rd Street  שם הבניין ממוקם.

אז אם אתם בעיר ניו יורק ומחפשים דרך להרגיש חלק מההיסטוריה, פשוט תנו צ’אנס לבניין פלאטאיירון. נכון, הוא לא מציע סיבוב חינם בתצפית על העיר או חוויות אקסטרים, אבל הוא בהחלט מבנה שיגרום לכם להרגיש כמו חלק מסרט – אתם תעשו סלפי, תעצרו את התנועה ברחוב ותשאלו את עצמכם איך אפשר לבנות משהו כל כך יפה על שטח כל כך קטן. תהנו!

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp
Email
לחזור למשהו ספציפי?
Powered by GetYourGuide
error: Content is protected !!

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו

דילוג לתוכן